Biodinamični setveni koledar Marie Thun

 

 

 

Setveni koledar opozarja na ugodne dneve za setev, presajanje, nego in spravilo rastlin ter delo s čebelami. Z izbiro časa najpomembnejših opravil, pomagamo rastlinam pri rasti. Primeren je za vrtičkarje in čebelarje, za vse, ki jim je blizu biodinamika, za začetnike in izkušene.

 

Koledar Marije Thun smo izbrali, ker je njeno delo znanstveno utemeljeno, rezultat dolgoletnih opazovanj in raziskovanj kozmičnih konstelacij, ki se opirajo na astronomske zvezdne karte in izračune. Njena priporočila  izhajajo predvsem iz praktičnega dela na vrtu in poskusov, ki jih je opravljala več desetletij.

 

Thunova je med delom na vrtu natančno beležila rezultate in tako je njeno kmetovanje postalo raziskovalno. Zakonitosti luninih vplivov je prepoznala v odzivih rastlin, sledeč tem ugotovitvam je rastline razdelila na plodovke, korenovke, listnate rastline in cvetnice.

Njena najpomembnejša ugotovitev je, da se količina pridelka ob upoštevanju primernega časa sejanja poveča za 30 odstotkov, tako pridelana hrana pa je bolj zdrava.

 

Setveni koledar Marije Thun je temelj biodinamičnega kmetovanja, ki ohranjanja ekološko ravnotežje, plodnost tal, zdravje rastlin, živali in človeka. Biodinamika pomeni skrb za rastline na naraven način, zato je tudi pridelek zdrav.

 

Koledar po Mariji Thun poleg Luninih men upošteva tudi vplive drugih nebesnih teles našega osončja, ki se gibljejo pred ozadjem zodiaka. S poznavanjem in upoštevanjem koledarja postane delo enostavnejše in uspešnejše.

 

Koledar bo vsako leto posodobljen, ker se spreminja, glede na potovanje Lune.

 

 

 

Cvetje in oljnice

 

Cvetje in oljnice so rastline s cvetovi, pa tudi brokoli. V teh dnevih opravimo vsa dela od setve, nege do pobiranja teh rastlin.

 

Naroči se na cvetje in oljnice

 

 

Podtalni plodovi

 

Podtalni plodovi so korenček, redkvica, repa, pastinjak, rdeča pesa, črn koren, zelena, pesa, peteršilj,… V dnevih korenovk te sejemo, presajamo, okopavamo, jih pobiramo in konzerviramo.

 

Naroči se na podtalni plodove

 

 

Listnate rastline

 

Listnate rastline so vse vrste solate, kapusnice, koleraba, blitva, špinača, peteršilj. V dnevih listnatih rastlin te sejemo in okopavamo. Ti dnevi pa niso primerni za nabiranje rastlin za pripravo čajev in skladiščenje rastlin.

 

Naroči se na listnate rastline

 

 

Plodovke in sadje

 

Med plodovke in sadje štejemo kumare, buče, paprika, paradižnik, fižol, grah, žito, jagodičevje in sadno drevje. V teh dnevih opravimo vsa dela na teh rastlinah.

 

Naroči se na plodovke

 

 

Čas za presajanje

 

Primeren čas za presajanje.

 

Naroči se na čas za presajanje

 

 

Contact us